torsdag 15 mars 2007

Kårobligatoriet

Det ska bli intressant att höra resultatet från utbildningsdepartementets utredning. Vad händer när obligatoriet faller? Än så länge är allting spekulationer; traditionalisterna varnar för nationernas död, medan de borgerliga och de gröna rent principiellt håller frihetens fana högt. Skatteverket viftar med uppgifter från 2004 om att nationshusen skulle räknas till specialbyggnader, och därmed slippa betala fastighetskatt. Summan av kardemumman är att ingen vet i nuläget vad som kommer att ske.
Vad gäller kåren så finns det inget negativt med att de själva får ragga sina medlemmar som de sedan fullt ut kan företräda. Det är fullständigt befängt att ha föreningstvång för studenter.
Den nya utmaning som nationerna ställs inför tror jag är nyttig. Den kommer tvinga oss att utnyttja våra resurser och lokaler, stimulera till nytänkande och ständigt locka nya engagerade medlemmar. Varför ska vi till exempel sitta på fastigheter som inte används till fullo? Lokalerna kan i större utsträckning hyras ut till icke-studentikosa sammanhang såsom företagsfester.
Nationernas fortlevnad har alltid, och kommer alltid att bestå av frivilligt arbete. Det är den fria viljan att engagera sig som är kärnan i hela verksamheten. För att citera vår 1Q Karin:
"Bara det faktumet att en person nästan gratis står och skrubbar en toalett klockan fyra på morgonen måste ju betyda något!".
Antalet medlemmar kommer med största säkerhet att sjunka, och nationens intäkter att minska, men så länge det finns eldsjälar med nya ideer så överlever nationerna alla prövningar.
Vad gäller Smålands, och andra mindre nationer, kan läget kännas tungt i skuggan av de större nationerna. Om det mot all förmodan skulle krisa sig rejält, kanske Smålands i framtiden behöver slå ihop sig med grannen Göteborgs. Ungefär som Södermanlands- och Närkes nation en gång i tiden gjorde. Personligen skulle jag inte ha något emot den lösningen. Då är frågan- ska vi heta Småland-Gbgs nation, eller Gbg-Smålands nation?


T-E, och Sofie från Gbg:s klv-vt07, på sexan efter de två nationernas gemensamma Reccegask

Inga kommentarer: