onsdag 22 augusti 2007

The ramblin' man

Jag har på sistone fastnat för Hank Williams sånger. Countrymusik får de flesta att instinktivt rynka på näsan, något som jag tycker är synd, då det finns mycket underbart att upptäcka.
Hanks musik handlar uteslutande om livets prövningar och smärta. Han levde ett hårt liv och visste med säkerhet vad han sjöng om. Han föddes i en fattig familj i Alabama och fick en gitarr av sin mor när han var åtta. En gatumusikant i hans hemstad lärde honom spela blues och det dröjde inte länge innan Hank bildade ett band och började framträda regelbundet för en radiostation.
En ryggskada gjorde att Hank hela sitt korta liv led av värk och blev mot sina sista levnadsår beroende av smärtstillande preparat. Många av hans sånger tar upp de svårigheter han hade med sitt drickande, och till följd av det, problem i äktenskapet. Hans liv tog ett abrupt och tragiskt slut vid nyårsskiftet 1953, 29 år gammal. Han dog av en överdos i baksätet på en cadillac på väg till ett framträdande. Den sista singeln han släppte var "I'll never get out of this world alive."
När man känner sig som en skitstövel, som man kan göra ibland, så träffar den här simpla och jordnära musiken på ett speciellt vis.



Lyssna på Weary blues from waitin'.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hail Hank, min favorit är "Can't Help It (If I'm Still In Love With You)".