lördag 14 juni 2008

"Storebror ser dig.." och allt det där

Jaha ja. Den 17:e juni förväntas en majoritet rösta för det horribla förslaget som säger att all kommunikation till och från landet ska avlyssnas utan misstanke om brott. Den heter "en anpassad försvarsunderrättelseverksamhet Prop. 2006/07:63" och kallas FRA-lagen eller som jag hellre vill döpa den: Lex Orwell.
Att det handlar om en grov överträdelse av den personliga integriteten går inte att betvivla. Detta kan tolkas som ett rejält övertramp vad gäller FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, där det klart och tydligt står: "Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp". Sen vad man tolkar som "godtyckligt ingripande" är en tvistefråga. Att vara konstant övervakad av statsmakter utan misstankar om brott anser jag vara godtyckligt. Jag vill inte ha någon som ständigt stirrar ner i min påse, oavsett vad jag har för mjöl i den.

Informationen som avlyssnas kan alldeles för lätt missbrukas och av historiska skäl bör vi akta oss för ett sådant grovt övertramp i integritetsskyddet. Även om vi har en väl fungerande demokrati i dagens Sverige, så vet ingen hur samhällsklimatet kommer se ut i framtiden och en ändamålsglidning av övervakningen kan lätt ske. Hur kompetent regering vi än har så står demokrati, livskvalité och kritisk journalistik på spel av hot från mänskliga faktorer, externa intrång och buggar.
Du kan hjälpa till att stoppa att lagförslaget går igenom. Effektivast sker det internpolitiskt, ta kontakt med ditt ungdomsförbund och agera!

Inga kommentarer: